Bezoek EU Parlement

Stichting f6 organiseert bezoeken aan volksvertegenwoordigers zoals bij gemeenteraadsleden, Kamerleden maar we gaan vaak met jongeren naar het Europees Parlement in Brussel of Straatsburg. Hieronder volgen verslagen van verschillende reizen. Ook met je klas naar Brussel of Straatsburg?   In 2017 gaan we weer verschillende keren naar het EU Parlement. Interesse? Mail dan naar naar info@fzes.nl

straatsburg_2016_f6_groepsfotoWoensdag 26 en donderdag 27 oktober gingen we met jongeren uit Groningen (Stichting ‘t Kopland), Den Haag (De Achterban), Amsterdam (Don Bosco Straatvisie) en Utrecht (U2-Bheard) naar het Europees Parlement in Straatsburg.
Op uitnodiging van Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) kregen we een info bijeenkomst, een rondleiding door het Europees Parlement en gingen we in gesprek met Gerben-Jan over Europese zaken die jongeren belangrijk vinden.

gerbrandy-578Hieronder volgt een verslag met fragmenten uit de evaluatie onder de jongeren zelf. We vertrokken met alle 25 jongeren aan het begin van de middag in de bus naar Straatsburg. Een reis van bijna 8 uur die door iedereen als best wel zwaar werd ervaren maar ook als gezellig. Iemand van Stichting f6 kwam langs: “met de vraag wat wij dachten te verwachten van deze reis. Sommige van ons hadden niet echt een verwachting en lieten de reis op ons afkomen, andere hebben zich goed voorbereid en alvast informatie gelezen over het EU Parlement” Er werden vragen voorbereid en er werd uitleg gegeven over de Europese Unie. Zoals over de ontstaansgeschiedenis van de EU, de instellingen zoals de Europese Commissie, Het Europees Strafhof, de Raad en uiteraard het Europees Parlement.

20161027_112316
Toen we, aan het begin van de avond, aankwamen in Straatsburg gingen we naar Restaurant Gurtlerhoft om Flamkuchen te eten. Vervolgens gingen we naar het internationaal jeugdhostel Auberge de Jeunesse waar we nog wat bijkwamen en vroeg naar bed gingen. Want de dag daarna gingen we vroeg naar het Europees Parlement. Die ochtend werd een informatie bijeenkomst vooral een discussie. Iedereen was erg actief en “na een leuk debat met de voorlichter van het Europees Parlement wam Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66 en ging met ons in 20161027_110743discussie”. Erg veel tijd voor een standaard introductie of een echt gesprek was er niet. Er werden in no time veel vragen gesteld aan Gerben-Jan over de Oekraïne, Rusland, de ontwikkeling van Biotechnologie in Oost-Europa tot aan de vraag “wat wij merken van EU Parlementariërs die een slechte beslissing maken”?
Daarna gingen werden we naar het Parlementsgebouw om “een debat over jongeren en werkgelegenheid bij te wonen. Het was leuk om te zien hoe zoiets in z’n werk gaat. Je kon via een koptelefoon luisteren naar wat er gezegd werd. Door op het juiste kanaal te klikken kreeg je het debat vertaald door Nederlandse tolken te horen”.

Leerzaam, leuk en gezellig was de reis naar het Europees Parlement in Straatsburg. Naast de lange reis was het een “super leuke ervaring, was er graag langer gebleven“!

_________________________________________________________________________

foto: S.O.L.O. Designs

Jongeren uit Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Almere, Groningen en Utrecht gingen met Stichting f6 naar Straatsburg. Daar ontmoette we een Europarlementariër en kregen we een rondleiding door het Europees Parlement. Net over de grens in Duitsland, in Baden-Baden, gingen we naar een Jeugdhostel. Daar konden we napraten over een lange, drukke maar leerzame dag.

Naast de foto’s hier en vooral op onze facebookpagina tekende Mr.J.R een paar schetsen van onze reis

En op Youtube kun je naar een video impressie kijken, gemaakt door een van de jongeren.


Op dinsdag 1 april ging Stichting f6 met jongeren uit heel Nederland naar Brussel! Tijdens deze dag brachten we een bezoek aan het Europees Parlement, kregen we een informatie bijeenkomst over de EU en gingen we in gesprek met Europarlementariër Judit Sargentini (GroenLinks). Na een bezoek aan het Parlamentarium gingen we nog even naar het centrum van Brussel voor chocola, wafels en wat te drinken.
Bedankt allemaal voor een top dag!
Foto’s bezoek Stichting f6 Brussel